Österrikisk seger i Eurovision

conchita wurst

praszkiewicz / Shutterstock.com

Den gångna helgen så arrangerades fjolårsvinnaren av Eurovision song contest, Danmark, årets upplaga av samma tävling. Några länder fanns med i förhandssnacket men i slutändan var det en överlägsen segrare.

Den förhandstippade favoriten till segern i tävlingen, både i media och bland oddssättare på nätet så var man eniga – det var Armeniens bidrag som var den troliga vinnare. Men bidraget Not alone som sjöngs av artisten Aram MP3 fick se sig besegrat av både en, två och tre andra bidrag – däribland Sanna Nielsens ”Undo”.

Sanna Nielsen gjorde ett mycket bra resultat och efter ett mer eller mindre prickfritt framträdande så slutade hon på en fin tredjeplats med sina 219 poäng.

Conchita Wurst

Sanna Nielsen i all ära, men kvällens stora stjärna var Österrikes Conchita Wurst som med sina 290 poäng (hela 52 poäng före tvåan Nederländerna) vann tävlingen i överlägsen stil med låten Rise like a phoenix. Segern var inte bara med det högsta poängantalet i Eurovisions historia, utan även en seger för människors lika rättighet.

Conchita Wurst heter egentligen Tom Neuwirth och har genom åren fått utstå mycket på grund av sin sexuella läggning. Efter tävlingen sa hon till media att denna kvällen ska tillägnas alla som tror på en framtid av fred och frihet.

Hennes ord riktades även till den ryske presidenten Vladimir Putin, vars lagar till och med förbjöd att visa Conchitas bidrag i televisionen eftersom dessa lagar anser att exempelvis homosexualitet och transsexualitet är felaktigt och onaturligt. Till Putin sa hon följande ord:

– Jag vet inte om han tittar på det här. Men om han gör det, har jag sagt det tydligt – vi är ostoppbara.

Sanna Nielsen stämmer också in i hyllningskörerna av Conchita Wurst och berättar för Nöjesbladet att det var det vackraste brons vi tagit. Hon menade även att Wursts seger var det bästa som kunde hända och att hon är allt som Eurovision står för – att förena människor.

Här ser ni vinnarlåten!