Musikalscenen

broadway

Det råder knappast någon tvivel om att Broadway är New Yorks och världens största teatergata. Som namnet antyder så är gatan ”breddad” av musikaler och shower i yppersta världsklass.

På Broadway uppträder världseliten av film- och teaterskådespelare och genom åren har de allra största namnen inom Hollywoodfilm synts i någon av de många teatrarna längs Broadway.

Om du älskar musikaler så känner du säkert till några av de allra största som härstammar från Broadway och som har fått en internationell klang över hela världen. Vill du se vilka musikaler som är aktuella på Broadway just nu kan du besöka gomusictravel.se.

En av de allra största musikalerna genom tiderna – som än idag spelas på Broadway – är Phantom of the Opera av Andrew Lloyd Webber. Musikaliskt är Phantom of the Opera ett mästerverk. Handlingen kretsar kring fantomssångaren Erik som lever ett dolt liv under Operan i Paris där han ständigt kritiserar  och hånar andra yrkesmän samt förföljer och blir olyckligt kär i den fagra sångerskan Christine.

En annan stor pjäs av Andrew Lloyd Webber som spelats länge Broadway är Cats. Den hade sin premiär på Broadway i början av 80-talet. Musikalen bygger på TS Elliots fantasihistorier och dikter om olika kattkaraktärer som sammanstrålar under en stor bal som utmynnar i en fantastisk sång- och dansupplevelse hela natten lång.

Musikalen Mamma Mia! Känner nog de flesta till. Den baseras på de många vackra låtar som ABBA komponerat. Mamma Mia! är skriven av en brittiska och hade sin Broadwaypremiär 2001. Musikalen utspelar sig på en mindre grekisk ö och handlar om flickan Sofie som skall gifta sig på den ö där hennes mamma Donna driver en restaurang. Det visar sig att Sofie inte vet vem hennes riktiga far är och därför bjuder mamma Donna fyra gentlemän till bröllopet som potentiellt skulle kunna vara pappa till Sofie. Det är bäddat för intriger då de olika herrarna inte träffat Donna på många år. Vem av dem som är far till Sofie är fortfarande den stora frågan.

Musikteatern Chicago är något man inte får missa. Den första uppsättningen kom redan 1975 och har sedan dess spelats flitigt runt hela världens teatrar. Chicago handlar om artisten Roxie Hart som förälskar sig med Fred Casely som lovar henne en framtida karriär som stjärna på teaterscenen. Det visar sig snabbt att Fred ljuger varför Roxie dödar honom som hämnd. Musikalen Chicago innehåller det mesta när det gäller korruption, mord, svek och avundsjuka, allt skildrat med majestätisk musik.