Musik i spel

game music

Musik är inte bara något som står på egna ben utan även ett verktyg för att förstärka andra upplevelser. Inom spelbranschen så blir valet av musik allt viktigare och mycket pengar satsas på att få rätt kompositörer och artister till sina projekt. Nedan är tre av de bästa exemplen på musik i spel.

Avslappnande musik

Det är lätt att tro att alla spel är fyllda av action och galenskap, det är dock inte alls fallet. Idag finns det tusentals små utvecklare som tillverkar spel som inte alls passar in i den traditionella normen av spel. Den utvecklaren som gjort sig mest känd när det kommer till lugna och avslappnande spel är utan tvekan thatgamecompany. Deras två största spel heter Flower och Journey. I flower så spelar man en vindpust som flyger över marken och drar med sig kronblad från blommor.

I Journey så spelar man en karaktär som är ensam i ett stort ökenlandskap. Efter en stunds utforskare så stöter man på någon annan anonym person. Spelet blandar avslappning med spänning på ett sätt som har gett spelet flera utmärkelser.

Spännande musik

Ingen spelkategori är så bra på att uttrycka spännande musik som spelautomater. I så kallade slotsspel så brukar ljudet och musiken vara helt kopplat till vad som händer i spelet. Detta tar utvecklarna väl vara på och märks kanske främst så man som spelare är väldigt nära att få en bonusvinst. Då saktar ofta spelet ner och musiken ökar i spänning för att sedan avslöja om det faktiskt blev en bonusvinst eller inte. På Cino.se finns det många exempel på sådana spel under kategorin slots, samt casinon om man vill testa själv.

Sorglig musik

Allt eftersom att utvecklare lär sig mer om hur man kan använda spel som ett medium att berätta effektfulla historier så blir även utbudet av känslosamma spel större. En av de största spelserierna som har lekt mycket med spelarens hjärta är Mass Effect från studion Bioware. Sista spelet i serien bjuder på enormt många hemska och tragiska upplevelser och val för spelaren. En av dessa upplevs med det tragiska musikstycket Escape from Earth i bakgrunden.