Melodifestivalen

song contest

kimson / Shutterstock.com

En stor begivenhet under våren är när melodifestivalen går av stapeln i Europa. Många tycker att det är ett stort musik-spektakel. Än vad man tycker så är det många människor som följer festivalen.

När våren kommer är det för många människor trevligt att få följa uttagningarna till Melodifestivalen i den Svenska TV:n. Upplägget på senare år har varit att tävlingarna hålls i flera olika städer i Sverige för att sedan sluta med en Grand Final i Stockholm. Det är trevligt att andra städer än Stockholm också får ta del av dessa stora evenemang. I varje stad väljs två bidrag ut som går direkt till final och två låtar går till andra chansen. Det betyder att när rundresan i Sverige är klar har åtta bidrag direkt kvalificerat sig till den stora finalen och från andra chansen kommer ytterligare två bidrag.

Sverige är ett land som varit förhållandevis lyckosamma i Eurovision Song Contest i Europa under åren. Många artister har också fått en mycket lyckosam karriär genom att ha gjort ett bra framträdande i Eurovision Song Contest. Vi kommer alla ihåg vilket stort genombrott ABBA fick efter att ha vunnit med sin låt Waterloo. Andra svenska vinnare i denna stora musiktävling är Loreen med Euphoria, Charlotte Nilsson med Take me to your heaven, Carolamed Fångad av en stormvind och Herreys med Diggi-loo Diggi-ley. Det är bara att hoppas att Sverige skall kunna visa framfötterna även i framtiden.